Vennskap, utenforskap og mobbing
Vennskap
En podkast for foreldre. Aftenpostens «Foreldrekoden» med psykolog Hedvig Montgomery tar opp mange viktige temaer.
I løpet av årene på barneskolen går barna gjennom flere faser i vennskapsutviklingen
Når er man en god venn? Hvordan sier man unnskyld? Krangler gutter på en annen måte enn jenter? I denne episoden skal fire barn på Uranienborg skole hjelpe oss med å finne svar.
Livet&Sånn er et gratis opplæringsmateriell for folkehelse og livsmestring.
Temaer som vennskap, følelser, foreldrerollen osv.
Må alle barn ha en bestevenn? Hva gjør man når barnet faller utenfor? Kan foreldre skaffe barna venner? Lytt til "Foreldrekoden" podkasten om temaet.
Hva gjør jeg når...
Barnet mitt blir utestengt?
Det første du må gjøre er å ta kontakt med skolen, med lærer, miljøarbeider og/ eller helsesykepleier. Kanskje dere kan finne en løsning på problemet sammen.
Barnet mitt blir mobbet?
Det første du må gjøre er å ta kontakt med skolen, med lærer, miljøarbeider og/ eller helsesykepleier. Kanskje dere kan finne en løsning på problemet sammen.
Hjelper ikke dette så finnes det i Skien et mobbeombud. Ombudet kan kontaktes av barn, elever og foresatte. De er tilgjengelig for alle som ønsker hjelp eller veiledning i saker der barn eller elever opplever å ikke ha det trygt og godt i sitt barnehage- eller skolemiljø.
Mobbeombudet kan også kontaktes av lærere, skoleledere og andre som arbeider med barn- og elevmiljø.
Se mer her
https://www.vtfk.no/meny/tjenester/opplaring-og-folkehelse/elev-og-larling-mobbeombud/mobbeombud/
Skien er kontakten Renate Mentzoni Aaraas renate.aaraas@vtfk.no Mobil: 932 00 840
Kontor på fylkeshuset i Skien, tlf. 35 91 70 00
Barnet mitt virker deprimert?
Om du er bekymret for at barnet ditt sliter psykisk og virker deprimert, må du ringe fastlegen og få en time. Det er fastlegen som skal vurdere og eventuelt henvise til videre hjelp. Helsesykepleier på skolen der barnet ditt går, er også en viktig person å snakke med. Eventuellt Helsestasjon for ungdom (tlf. 35 58 15 02) https://www.skien.kommune.no/helsestasjon#heading-h2-7
Barnet mitt er redd for å møte andre mennesker?
Om du er bekymret for at barnet ditt viser tegn på å isolerer seg og er redd for å møte andre mennesker, må du ringe fastlegen og få en time. Det er fastlegen som skal vurdere og eventuelt henvise til videre hjelp. Helsesykepleier på skolen der barnet ditt går er også en viktig person å snakke med. Eventuellt Helsestasjon for ungdom (Tel: +47 35 58 15 02) https://www.skien.kommune.no/helsestasjon#heading-h2-7
Barnet mitt skader seg selv med vilje?
Om barnet ditt skader seg selv med vilje må du ringe fastlegen og få en time. Det er fastlegen som skal vurdere og eventuelt henvise til videre hjelp. Helsesykepleier på skolen der barnet ditt går er også en viktig person å snakke med. Eventuellt Helsestasjon for ungdom (tlf. 35 58 15 02) https://www.skien.kommune.no/helsestasjon#heading-h2-7
Er selvskadingen så alvorlig at det trengs raskere legehjelp enn fastlegen, ringer du legevakten på 116 117 evt. 113 (ved svært alvorlig skade). Er du i tvil; ring 116 117 for råd.
Barnet mitt kan ha en spiseforstyrrelse?
Om du er bekymret for at barnet ditt sliter med en spiseforstyrrelse må du ringe fastlegen og få en time. Det er fastlegen som skal vurdere og eventuelt henvise til videre hjelp. Helsesykepleier på skolen der barnet ditt går er også en viktig person å snakke med. Eventuellt Helsestasjon for ungdom (tlf. 35 58 15 02) https://www.skien.kommune.no/helsestasjon#heading-h2-7
Har du spørsmål?
Det er hjelp å få! Her forsøker vi å vise vei i hjelpesystemet når alt virker håpløst.
Ressurser